ApeX Најчесто поставувани прашања - ApeX North Macedonia - ApeX Северна Македонија

Често поставувани прашања (ЧПП) на ApeX
Навигацијата низ сеопфатните Често поставувани прашања (ЧПП) на ApeX е јасен процес дизајниран да им обезбеди на корисниците брзи и информативни одговори на вообичаените прашања. Следете ги овие чекори за да пристапите до ЧПП:


Паричник

Дали вашата платформа е безбедна? Дали вашите паметни договори се ревидирани?

Да, паметните договори на ApeX Protocol (и ApeX Pro) се целосно ревидирани од BlockSec. Исто така, планираме да поддржиме кампања за баунти за грешки со safe3 за да помогнеме во ублажување на ризикот од експлоатирања на платформата.

Кои паричници поддржува Apex Pro?

Apex Pro моментално поддржува:
 • Метамаска
 • Доверба
 • Виножито
 • BybitWallet
 • Битгет паричник
 • Паричник OKX
 • Поврзување со паричник
 • imToken
 • BitKeep
 • TokenPocket
 • Coinbase паричник

Дали корисниците на Bybit можат да ги поврзат своите паричници со ApeX Pro?

Корисниците на Bybit сега можат да ги поврзат своите Web3 и Spot паричници со Apex Pro.

Како да се префрлам на тестнет?

За да ги видите опциите за Тестнет, прво поврзете го вашиот паричник со ApeX Pro. Под страницата „Трговија“, ќе ги најдете опциите за Testnet прикажани веднаш до логото на ApeX Pro на горниот лев дел на страницата.
Изберете ја претпочитаната тест-мрежна околина за да продолжите.

Често поставувани прашања (ЧПП) на ApeX

Не може да се поврзе паричникот

1. Може да има различни причини за тешкотијата при поврзувањето на вашиот паричник со ApeX Pro и на работната површина и на апликацијата.

2. Десктоп

 • Ако користите паричници како MetaMask со интеграција во прелистувачот, проверете дали сте најавени во вашиот паричник преку интеграцијата пред да се најавите на Apex Pro.

3. Апликација

 • Ажурирајте ја апликацијата за паричник на најновата верзија. Исто така, проверете дали вашата апликација ApeX Pro е ажурирана. Ако не, ажурирајте ги двете апликации и обидете се повторно да се поврзете.
 • Проблемите со поврзувањето може да настанат поради грешки во VPN или сервер.
 • Одредени апликации за паричник можеби ќе треба прво да се отворат пред да ја стартувате апликацијата Apex Pro.

4. Размислете за поднесување билет преку службата за помош на ApeX Pro Discord за понатамошна помош.

Колку брзо можам да добијам одговор од поддршката за ApeX?

Што е можно поскоро, кога ApeX ќе го добие вашиот билет за вашите проблеми на платформата Discord, тие ќе одговорат на тоа во рок од 7 дена од креирањето на вашиот билет.

На кој јазик ApeX може да одговори?

Apex преферира англиски најчесто, но тие имаат членови на тимот кои можат да ви помогнат да користите мандарински, руски, баса и јапонски исто така.

Поддршка на Apex од социјалните мрежи

Apex може да ве поддржи преку Twitter (X), Discord и Telegram. Сите тие се главната поддршка на социјалните мрежи на ApeX, врската е подолу.
Често поставувани прашања (ЧПП) на ApeX

Повлекување

Повлекувања на Ethereum?

ApeX Pro нуди две опции за повлекување преку мрежата Ethereum: Брзи повлекувања на Ethereum и нормални повлекувања на Ethereum.

Брзи повлекувања на Ethereum?

Брзото повлекување користи давател на ликвидност за повлекување за да испрати средства веднаш и не бара од корисниците да чекаат да се минира блок од Слој 2. Корисниците не треба да испраќаат трансакција од Layer 1 за да извршат брзо повлекување. Зад сцената, давателот на ликвидност за повлекување веднаш ќе испрати трансакција до Ethereum која, откако ќе се минира, ќе му ги испрати на корисникот своите средства. Корисниците мора да платат провизија на давателот на ликвидност за брзо повлекување еднаква или поголема од надоместокот за гас што би го платил давателот за трансакцијата и 0,1% од износот на износот за повлекување (минимум 5 USDC/USDT). Брзите повлекувања се исто така предмет на максимална големина од 50.000 долари.

Нормални повлекувања на Ethereum?

Нормалните повлекувања не користат добавувач на ликвидност за да го забрзаат процесот на повлекување, така што корисниците мора да чекаат да се минира блок од Слој 2 пред да се обработат. Блоковите од вториот слој се минираат приближно еднаш на секои 4 часа, иако тоа може да биде повеќе или помалку често (до 8 часа) врз основа на условите на мрежата. Нормалните повлекувања се случуваат во два чекори: корисникот прво бара нормално повлекување и штом ќе се минира следниот блок од Layer 2, корисникот мора да испрати трансакција на Layer 1 Ethereum за да ги побара своите средства.

Повлекувања без Ethereum?

На ApeX Pro, имате можност да ги повлечете вашите средства директно во различен синџир. Кога корисникот иницира повлекување во синџир компатибилен со EVM, средствата се подложени на почетен трансфер во базенот на средства Layer 2 (L2) на ApeX Pro. Последователно, ApeX Pro го олеснува преносот на еквивалентниот износ на средства од сопствениот фонд на средства на одредената адреса на корисникот на соодветниот синџир за повлекување.

Важно е да се знае дека максималниот износ за повлекување се одредува не само од вкупните средства на сметката на корисникот, туку и од максималниот достапен износ во базенот на средства на целниот синџир. Погрижете се вашиот износ за повлекување да се придржува до двете ограничувања за беспрекорно искуство со трансакцијата.

Пример:

Замислете дека Алис има 10.000 USDC на нејзината сметка на ApeX Pro. Таа сака да извади 10.000 USDC користејќи го синџирот Polygon, но базенот на средства на Polygon на ApeX Pro има само 8.000 USDC. Системот ќе ѝ даде до знаење на Алис дека расположливите средства на синџирот Polygon не се доволни. Ќе ѝ предложи или да повлече 8.000 USDC или помалку од Polygon и да го извади остатокот преку друг синџир, или може да ги повлече целосните 10.000 USDC од различен синџир со доволно средства.

Трговците можат лесно и безбедно да прават депозити и повлекувања користејќи го претпочитаниот синџир на ApeX Pro.

ApeX Pro, исто така, ќе користи програма за следење за да го прилагоди билансот на средствата низ синџирите за да обезбеди доволно средства во различни базени на средства во секое време.

Тргување

Дали ќе има повеќе трговски парови во иднина?

1. Како што растат нашите способности за скалирање, Apex Pro предвидува воведување на бројни дополнителни пазари со постојан договор. Првично, за време на бета фазата, поддржуваме вечни договори за BTCUSDC и ETHUSDC, со бројни други договори во нафтоводот. Во текот на 2022 година, нашата цел е да откриеме над 20 свежи понуди за вечни договори, со фокус на наведување на токените DeFi и најактивно тргуваните парови криптовалути по волумен.

Кои се таксите за тргување?

Надоместоци за тргување:

1. Структура на надоместоци

1. ApeX Pro користи структура на такси производител-примач за да ги одреди нејзините трговски такси, правејќи разлика помеѓу два типа на нарачки: нарачки Maker и Taker. Нарачките на производителот придонесуваат за длабочина и ликвидност во книгата на нарачки со тоа што остануваат неизвршени и непополнети веднаш по поставувањето. Спротивно на тоа, нарачките на преземачот се извршуваат веднаш, со што веднаш се намалува ликвидноста од книгата на нарачки.

2. Во моментов, таксите на Maker изнесуваат 0,02%, додека надоместоците за Taker се утврдени на 0,05%. Apex Pro има планови наскоро да воведе систем за такси за тргување со нивоа, дозволувајќи им на трговците да имаат корист од зголемените намалувања на трошоците на таксите додека нивната трговска активност расте
.

2. Дали ќе ми се наплати ако ја откажам мојата нарачка?

Не, ако вашата нарачка е отворена и ја откажете, нема да ви се наплати надомест. Таксите се наплатуваат само за пополнети нарачки.

Надоместоци за финансирање

Финансирањето го сочинува надоместокот што им се плаќа или на долгорочните или на краткорочните трговци, обезбедувајќи дека цената на тргувањето е тесно усогласена со цената на основното средство на самото место.
​3
. Надоместоци за финансирање

Надоместоците за финансирање ќе се разменуваат помеѓу носители на долги и кратки позиции на секои 1 час.
Ве молиме имајте предвид дека стапката на финансирање ќе варира во реално време на секои 1 час. Доколку стапката на финансирање е позитивна при порамнувањето, имателите на долги позиции ќе ги платат надоместоците за финансирање на имателите на кратки позиции. Слично на тоа, кога стапката на финансирање е негативна, кратко-позитивните носители ќе плаќаат на носителите на долги позиции.
Само трговците кои имаат позиции во моментот на порамнувањето ќе плаќаат или добиваат надоместоци за финансирање. Слично на тоа, трговците кои не заземаат никакви позиции во моментот на порамнувањето на плаќањето на финансирањето, ниту ќе плаќаат ниту ќе добијат никакви надоместоци за финансирање.
Вредноста на вашата позиција во временскиот печат, кога ќе се подмири финансирањето, ќе се користи за да се извлечат трошоците за финансирање.

Надоместоци за финансирање = Вредност на позиција * Цена на индекс * Стапка на финансирање
Стапката на финансирање се пресметува секој час. На пример:
 • Стапката на финансирање ќе биде помеѓу 10:00 UTC и 11:00 UTC, и ќе се разменува во 11:00 UTC;
 • Стапката на финансирање ќе биде помеѓу 14:00 UTC и 15:00 UTC и ќе се разменува во 15:00 UTC

4. Пресметки на стапката на финансирање
Стапката на финансирање се пресметува врз основа на каматна стапка (I) и премиум индекс (P). Двата фактори се ажурираат секоја минута и се врши N*-Hour Time-Weighted-Average-Price (TWAP) во текот на серијата стапки на минути. Стапката на финансирање потоа се пресметува со компонентата за каматна стапка N*-часовна и компонентата N*-Hour премија/попуст. Се додава +/−0,05% амортизер.
 • N = Временски интервал на финансирање. Бидејќи финансирањето се случува еднаш на час, N = 1.
 • Стапка на финансирање (F) = P + стегач * (I - P, 0,05%, -0,05%)

Ова значи дека ако (I - P) е во рамките на +/-0,05%, стапката на финансирање е еквивалентна на каматната стапка. Резултирачката стапка на финансирање се користи за одредување на вредноста на позицијата, и соодветно, надоместоците за финансирање што треба да ги платат имателите на долги и кратки позиции.
Земете го договорот BTC-USDC како пример, каде што BTC е основното средство, а USDC е средството за порамнување. Според формулата погоре, каматната стапка би била еквивалентна на разликата во каматата помеѓу двата средства.—
5
. Каматна стапка
 • Каматна стапка (I) = (Камата од USDC - основна камата на средства) / Интервал на стапка на финансирање
  • USDC Interest =Каматната стапка за позајмување на валутата за порамнување, во овој случај USDC
  • Основната камата на средствата =Каматната стапка за позајмување на основната валута
  • Интервал на стапка на финансирање = 24/Временски интервал на финансирање

Користејќи го BTC-USDC како пример, ако каматната стапка на USDC е 0,06%, каматната стапка на BTC е 0,03%, а интервалот на стапката на финансирање е 24:
 • Каматна стапка = (0,06-0,03) / 24 = 0,00125% .

6. Премиум индекс
Трговците можат да уживаат попусти од цената на Oracle со користење на Премиум Индекс - ова се користи за подигање или намалување на следната стапка на финансирање, така што таа ќе се усогласи со нивото на тргување со договор.
 • Премиум индекс (P) = ( Макс ( 0, Влијателна цена на понудата - Цена на Oracle) - Макс ( 0, Цена на Oracle - Влијателна цена на барање)) / Цена на индекс + стапка на финансирање на тековниот интервал
  • Влијание Цена на понудата = Просечната пополнета цена за извршување на маргината на влијанието Ноционална на страната на понудата
  • Impact Ask Price = Просечната цена за полнење за извршување на Impact Margin Noional на страната Ask

Замислена маржа на влијание е поимот достапен за тргување врз основа на одредена количина на маржа и покажува колку длабоко во книгата на нарачки треба да се измери или Impact Bid или Ask Price.
​7
. Кап
Договор Максимум Минимум
BTCUSDC 0,046875% -0,046875%
ETHUSDC, BCHUSDC, LTCUSDC, XRPUSDC, EOSUSDC, BNBUSDC 0,09375% -0,09375%
Други 0,1875% -0,1875%

* Сега се достапни само вечни договори за БТК и ЕТХ. Наскоро во ApeX Pro ќе бидат додадени и други договори.
Thank you for rating.