Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
Започнувањето на вашето патување за тргување со криптовалути бара совладување на основните чекори за депонирање средства и ефикасно извршување на занаети. ApeX, глобално призната платформа, нуди кориснички интерфејс и за почетниците и за искусни трговци. Овој сеопфатен водич е дизајниран да ги води почетниците низ процесот на депонирање средства и учество во крипто тргување на ApeX.

Како да депонирате во ApeX

Како да депонирате на ApeX (веб)

1. Прво, одете на веб-локацијата [ApeX] , а потоа најавете се на вашата сметка на [ApeX] . Проверете дали веќе сте го поврзале вашиот паричник со [ApeX].
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

2. Кликнете на [Deposit] на десната страна на страницата. 3. Изберете ја мрежата каде што имате
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
достапни средства за депонирање, како што се Ethereum , Binance Smart Chain , Polygon , Arbitrum One итн
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
. префрлете се на избраната мрежа. Одобрете го барањето за продолжување .

4. Изберете го средството што сакате да го депонирате, изберете меѓу:
 • USDC
 • ЕТХ
 • USDT
 • ДАИ
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
5. Овозможете го избраното средство да се депонира . Оваа акција ќе чини такса за гас , затоа погрижете се да имате мала сума на располагање за да го потпишете договорот на избраната мрежа.

Надоместокот за гас ќе се плаќа во ETH за Ethereum и Arbitrum , Matic за Polygon и BNB за BSC .
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Како да депонирате на ApeX (апликација)

1. Кликнете на иконата на профилот во долниот десен агол.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
2. Изберете го копчето [Deposit].
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
3. Овде, изберете го перпетуалот што сакате да го депонирате, синџирот и токенот што сакате да го направите, секој токен ќе се претстави со коефициентот на депозит. Внесете го износот и во полето подолу. Откако ќе ги изберете сите информации, кликнете [Потврди] за да започнете со депонирање.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Како да депонирате на ApeX со MPC паричник

1. Изберете ги претпочитаните методи за социјално најавување во новата функција [ Connect With Social] .
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
2. Добијте депонирани средства или направете трансфер од вашата сметка.
 • Десктоп: Кликнете на адресата на вашиот паричник во горниот десен агол на страницата.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
 • Апликација: допрете на најдесната икона за да пристапите до вашиот профил, а потоа кликнете на картичката [ Wallet] .
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
3. Следно е како изгледаат депозитите на работната површина и апликацијата
 • Десктоп: кликнете на [ Прими] и копирајте ја дадената адреса на паричникот или скенирајте го QR-кодот од друга апликација за паричник (можете да изберете да скенирате со вашиот централизиран паричник за размена или други слични апликации за паричник) за да направите депозит во Паричник со честички. Ве молиме имајте предвид на избраниот синџир за оваа акција.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
 • Апликација: Вака изгледа истиот процес на апликацијата.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
4. Ако сакате да префрлите на вашата трговска сметка во [ApeX] , еве како изгледа:
 • Десктоп : Кликнете на табулаторот [ Transfer] и внесете ја саканата сума на средства за трансфер. Ве молиме проверете дали внесениот износ е поголем од 10 USDC . Кликнете на [ Потврди].
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
 • Апликација: Вака изгледа истиот процес на апликацијата.

Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Како да управувате со MPC паричникот на ApeX

1. Управувајте со паричникот на работната површина :
 • Десктоп: кликнете на Управување со паричник за да пристапите до вашиот Паричник со честички. Ќе можете да пристапите до целосната функционалност на Паричникот со честички, вклучувајќи испраќање, примање, замена, купување токени со фиат или прегледување на повеќе поставки за паричникот.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
2. Управувајте со паричникот на апликацијата:
 • Апликација: Вака изгледа истиот процес на апликацијата .
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Како да тргувате со крипто на ApeX

Тргувајте со крипто на ApeX

Еве како лесно да извршите занаети со ApeX Pro во три лесни чекори. Видете го речник ако не сте запознаени со некој од употребените термини.

 1. Изберете го посакуваниот договор за тргување. Тоа се наоѓа во опаѓачкото мени во горниот лев агол на вашиот екран. За овој пример, ќе користиме BTC-USDC.Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
 2. Следно, одлучете за долга или кратка трговија и изберете помеѓу Ограничен, Пазарен или Условен пазарен налог. Наведете го износот на USDC за трговијата и едноставно кликнете на испрати за да ја извршите нарачката. Двојно проверете ги вашите податоци пред да ги поднесете за да се уверите дека одговараат на вашата трговска стратегија.

Вашата трговија сега е отворена!

За оваа трговија, копнеев БТК со приближно 180 USDC со 20x потпора. Забележете го прозорецот за статусот на позицијата на дното од снимката од екранот. ApeX Pro ги прикажува деталите за вашата нарачка за потпора, цената за ликвидација и ажурираниот нереализиран PL. Прозорецот за статус на позиција е исто така како ја затворате вашата трговија.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

 1. За да ја финализирате трговијата, воспоставете ги ограничувањата за преземање профит и стоп за загуба или поставете лимит за продажба. Ако е потребно итно затворање, кликнете на „Пазар“ и извршете го затворањето. Ова обезбедува брз и ефикасен процес за затворање на вашата позиција на ApeX Pro.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeXКако да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Речник на термини

 • Вкрстена маржа: Маржата е вашиот колатерал. Вкрстена маржа значи дека целото расположливо салдо на вашата сметка ќе се користи за исполнување на барањата за маржа. Така, целата ваша сметка е изложена на ризик за ликвидација ако вашата трговија оди на погрешен пат. Stop Loss Army обединете се!!!
 • Левериџ: Финансиска алатка која им овозможува на трговците да ја зголемат својата пазарна изложеност надвор од нивната почетна инвестиција. На пример, 20X потпора значи дека трговецот може да влезе во позиција за БТК во вредност од 20.000 долари со само 1.000 долари колатерал. Запомнете, шансите за добивки, загуби и ликвидација експоненцијално се зголемуваат како што се зголемува потпора.
 • Пазарен налог: Налог да се купи или продаде средство по тековната пазарна цена.
 • Ограничена нарачка: Ова е нарачка за купување или продавање по одредена цена. Средството нема да се купи или продаде додека не се активира од таа цена.
 • Условен налог: Или условен лимит или условен пазарен налог за купување или продажба на средство кое стапува на сила само откако ќе се исполни одреден услов за активирачка цена.
 • Вечни договори: Вечниот договор е договор со друга страна да купи или продаде основно средство по однапред одредена цена. Договорот го следи ценовното дејство на средството, но вистинското средство никогаш не се поседува ниту се тргува. Вечните договори немаат рок на важност.
 • Земете профит: Стратегија за излез од профитот која гарантира дека трговијата автоматски се затвора откако средството ќе достигне одредена профитабилна цена.
 • Стоп за загуба: Алатка за управување со ризик која автоматски ја затвора позицијата на трговецот со загуба во случај трговијата да тргне на погрешен пат. Стоп загубите се користат за да се избегнат значителни загуби или ликвидација. Подобро е малку да се отсече одозгора отколку да се скалпира. Користете ги.

Видови нарачки на ApeX

Постојат три типа на нарачки кои се достапни за трајни договори за тргување во ApeX Pro, вклучувајќи: Ограничен ред, пазарен налог и условни нарачки.

Ограничен редослед

Лимитната нарачка ви овозможува да поставите нарачка по одредена или подобра цена. Сепак, нема гаранција за итно извршување, бидејќи се исполнува само кога пазарот ќе ја достигне вашата избрана цена. За граничниот налог за купување, извршувањето се случува по граничната цена или пониска, а за граничниот налог за продажба, се случува со граничната цена или повисока.

Може да поставите и напредни услови за ограничување на нарачката, како што се опциите за време на сила за да го одредите времето на истекување на нарачката:
 • Пополни-или-убиј е нарачка што мора да се пополни веднаш или ќе биде откажана
 • Good-Till-Time ќе се погрижи вашата нарачка да биде ефективна додека не се исполни или не се достигне максималниот стандарден период од 4 недели
 • Итно-или-откажи одредува дека нарачката мора да се изврши по лимитната цена или подобро веднаш, или ќе биде откажана

Дополнително, дополнително приспособете ја вашата нарачка со додавање услови за извршување со само пост-само или само намалување.
 • Само по пост: Овозможувањето на оваа опција гарантира дека вашата нарачка е објавена во книгата за нарачки без веднаш да се совпадне. Исто така, гарантира дека нарачката се извршува само како нарачка на создавачот.
 • Само за намалување: оваа опција обезбедува помош за динамичко намалување или приспособување на количината на договорот на вашата гранична нарачка и обезбедување дека вашата позиција нема да биде ненамерно зголемена.

На пример, Алис би сакала да купи количина на нарачка од 5 ETH во договори ETH-USDC.
Гледајќи ја книгата за нарачки, ако најдобрата продажна цена е 1.890 долари, таа би сакала да ја пополни својата нарачка по гранична цена од не повеќе од 1.884 долари. Таа, исто така, ги избира опциите „Good-Till-Time“ и Post-Only за извршување по нејзина нарачка.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeXОткако ќе ја достигне нејзината гранична цена, таа ја проверува достапната количина по нејзината гранична цена и подолу. На пример, со 1,884 долари, има достапни 2,89 ETH во договори ETH-USDC. Нејзината нарачка првично ќе биде делумно пополнета. Користејќи ја функцијата Добро до време, непополнетата количина се додава во книгата на нарачки за уште еден обид за извршување. Ако преостанатата нарачка не се заврши во стандардниот период од 4 недели, таа автоматски ќе се откаже.

Пазарен ред

Пазарен налог е нарачка за купување или продавање што веднаш се пополнува по најдобрата достапна пазарна цена по поднесувањето. Се потпира на постојните гранични налози на книгата на налози за извршување.

Додека извршувањето на пазарната нарачка е загарантирано, трговецот не може да ги специфицира цените; може да се наведат само видот на договорот и износот на нарачката. Сите услови за време на сила и извршување се однапред поставени како дел од природата на Пазарниот налог.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeXНа пример, ако сакате да купите 0,25 BTC во вредност од BTC-USDC договори, ApeX Pro веднаш ќе го пополни првиот дел од вашиот договор со најдобрата достапна цена, а остатокот со втората најдобра цена потоа како што се гледа на сликата погоре.

Условни нарачки

Условните налози се пазарни или гранични налози кои имаат означени специфични услови - налози за условен пазар и условен лимит. Ова им овозможува на трговците да постават дополнителен услов за цена за активирање или на вашите пазарни или гранични нарачки.
 • Условен пазар
Условните пазарни налози нудат посебна карактеристика во споредба со пазарните нарачки со тоа што ви дозволуваат да поставите цена за активирање. Кога ќе се достигне оваа активирачка цена, условниот пазарен налог веднаш се извршува.

На пример, ако имате за цел да купите 40.000 долари во договори за BTC-USDC со цена за активирање поставена на 23.000 долари, ApeX Pro ќе ја изврши вашата нарачка по најдобри достапни цени веднаш штом ќе се постигне активирачката цена.
 • Условна граница
За налог со условен лимит, неопходно е да се постават две цени: цена за активирање и гранична цена. Откако цената на активирањето ќе се усогласи со последната тргувана цена, налогот се става во книгата на нарачки за евентуално извршување. Нарачката конечно се извршува кога ќе се достигне граничната цена, што претставува максимална или минимална прифатлива цена за договори за купување или продавање.

На пример, ако поставите гранична нарачка од 22.000 УСД за 5 БТК без цена за активирање, таа веднаш се чека на ред за извршување.

Воведувањето цена за активирање, како што е 22.100 УСД, значи дека нарачката станува активна и се наоѓа во редица во книгата на нарачки само кога ќе се исполни цената на активирањето. Може да се вградат дополнителни опции како што се време на сила, само пост-само и само намалување за подобрено прилагодување на трговијата со налози за условно ограничување.

Како да користите Stop-Loss и Take-Profit на ApeX

 • Take-Profit (TP): Затворете ја вашата позиција откако ќе достигнете одредено ниво на профит.
 • Стоп-загуба (SL): Излезете од вашата позиција штом средството ќе достигне одредена цена за да ги ублажите капиталните загуби на вашата нарачка кога пазарот се движи против вас.

Еве како можете да поставите Take-Profit и Stop-Loss на вашите нарачки Limit, Market и Conditional (пазарен или лимит). Пред да започнете, проверете дали сте најавени на вашата сметка на ApeX Pro и дека вашиот паричник е успешно поврзан со платформата.

(1) На страницата за тргување, изберете го договорот со кој сакате да тргувате. Направете ја вашата нарачка - било да е тоа Ограничен, пазарен или условен (ограничен или пазар) - со избирање на соодветната опција од панелот на десната страна.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX(2) Пополнете ја вашата нарачка соодветно. За преглед на типовите нарачки на ApeX Pro и како да се создаде секоја нарачка, погледнете во Видови нарачки.

(3) Имајте предвид дека можете да ги изберете и конфигурирате опциите TP/SL само откако ќе се изврши вашата нарачка. Ова значи дека за нарачки со Ограничени и Условни (Пазар или Ограничување), ќе треба да почекате нарачките да се префрлат од статусот на чекање (под Активен или Условен) во јазичето „Позиции“ на дното на страницата за тргување овде. Бидејќи пазарните нарачки веднаш се извршуваат по најдобрата достапна цена, нема да треба да чекате нарачката да биде активирана од одредена цена пред да го поставите TP/SL на ист начин.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX(4) Стандардно, сите нарачки TP/SL се нарачки само за намалување на ApeX Pro.

(5) Проверете ги вашите отворени позиции под табулаторот „Позиции“ и кликнете на копчето [+Додај] во s Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
(6) Ќе се појави нов прозорец и ќе ги видите следните полиња:
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX
 • Сите нарачки TP/SL може да се активираат само со Последна тргувана цена.
 • Можете да ги пополните или секциите Take-Profit или Stop-Loss, или и двете ако сакате да ги поставите двата услови за вашата нарачка(и).
 • Внесете ја активирачката цена на Take-Profit и количината - можете да изберете поставената состојба TP да важи само за делумна или цела нарачка.
 • Истото важи и за Stop-Loss - изберете да го поставите условот SL да важи само за делумна или целосна нарачка.
 • Кликнете на „Потврди“ откако ќе ги потврдите деталите за вашата нарачка.

(7) Алтернативно, можете да ја употребите функцијата Close By Limit за да воспоставите нарачки Take-Profit, обезбедувајќи слична функција како што е опишано во Чекор 6 погоре. Важно е да се напомене дека овој метод не е применлив за поставување нарачки за стопирање.
Како да депонирате и тргувате со крипто во ApeX

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Надоместоци за тргување

Структура на надоместоци

ApeX Pro користи модел на такси производител-примач за одредување на неговите трговски такси. Постојат два типа на нарачки на ApeX Pro - нарачки Maker и Taker.
 • Нарачките на производителот додаваат длабочина и ликвидност на книгата на нарачки бидејќи тие се нарачки што не се извршуваат и пополнуваат веднаш
 • Од друга страна, нарачките на примачот се извршуваат и пополнуваат веднаш, со што се отстранува ликвидноста од книгата на нарачки
Надоместоците за производителите се 0,02% , а надоместоците за преземање се 0,05% .

ApeX Pro наскоро ќе воведе структура на такси за тргување со нивоа, така што трговците ќе можат да уживаат во уште поголеми намалувања на трошоците, колку повеќе тргуваат.

Дали ќе ми се наплати ако ја откажам мојата нарачка?

Не, ако вашата нарачка е отворена и ја откажете, нема да ви се наплати надомест. Таксите се наплатуваат само за пополнети нарачки.

Дали треба да платам такси за гас за да тргувам?

Не. Бидејќи занаетите се извршуваат на Слој 2, нема да се наплаќаат такси за гас.

Надоместоци за финансирање

Финансирањето е надоместокот што им се плаќа или на долгите или на кратките трговци за да се осигура дека цената на тргувањето тесно ја следи цената на основното средство на самото место.

Надоместоци за финансирање
Надоместоците за финансирање ќе се разменуваат помеѓу носители на долги и кратки позиции на секои 1 час.

Ве молиме имајте предвид дека стапката на финансирање ќе варира во реално време на секои 1 час. Ако стапката на финансирање е позитивна при порамнувањето, имателите на долги позиции ќе ги платат надоместоците за финансирање на имателите на кратки позиции. Слично на тоа, кога стапката на финансирање е негативна, кратките позитивни носители ќе плаќаат на носителите на долги позиции.

Само трговците кои имаат позиции во моментот на порамнувањето ќе плаќаат или добиваат надоместоци за финансирање. Слично на тоа, трговците кои не заземаат никакви позиции во моментот на порамнувањето на плаќањето на финансирањето, ниту ќе плаќаат ниту ќе добијат никакви надоместоци за финансирање.

Вредноста на вашата позиција во временскиот печат кога ќе се подмири финансирањето ќе се користи за извлекување на трошоците за финансирање.

Надоместоци за финансирање = Вредност на позиција * Цена на индекс * Стапка на финансирање

Стапката на финансирање се пресметува секој час. На пример:
 • Стапката на финансирање помеѓу 10:00 UTC и 11:00 UTC, и ќе се разменува во 11:00 UTC;
 • Стапката на финансирање помеѓу 14:00 UTC и 15:00 UTC, и ќе се разменува во 15:00 UTC

Пресметки на стапката на финансирање
Стапката на финансирање се пресметува врз основа на каматна стапка (I) и премиум индекс (P). Двата фактори се ажурираат секоја минута и се врши N*-Hour Time-Weighted-Average-Price (TWAP) во текот на серијата стапки на минути. Стапката на финансирање потоа се пресметува со компонентата за каматна стапка N*-часовна и компонентата N*-Hour премија / попуст. Се додава +/−0,05% амортизер.
 • N = Временски интервал на финансирање. Бидејќи финансирањето се случува еднаш на час, N = 1.
 • Стапка на финансирање (F) = P + стегач * (I - P, 0,05%, -0,05%)

Ова значи дека ако (I - P) е во рамките на +/-0,05%, стапката на финансирање е еквивалентна на каматната стапка. Резултирачката стапка на финансирање се користи за одредување на вредноста на позицијата, и соодветно, надоместоците за финансирање што треба да ги платат имателите на долги и кратки позиции.

Земајќи го како пример договорот BTC-USDC, каде што BTC е основното средство и USDC како средство за порамнување. Според формулата погоре, каматната стапка би била еквивалентна на разликата во каматата помеѓу двата средства.

Каматна стапка
 • Каматна стапка (I) = (Камата од USDC - основна камата на средства) / Интервал на стапка на финансирање
  • USDC камата = Каматната стапка за позајмување на валутата за порамнување, во овој случај USDC
  • Основната камата на средствата = Каматната стапка за позајмување на основната валута
  • Интервал на стапка на финансирање = 24/Временски интервал на финансирање

Користејќи го BTC-USDC како пример, ако каматната стапка на USDC е 0,06%, каматната стапка на BTC е 0,03%, а интервалот на стапката на финансирање е 24:
 • Каматна стапка = (0,06-0,03) / 24 = 0,00125% .

Премиум Индекс
Трговците можат да уживаат попусти од цената на oracle со користење на Премиум Индекс - ова се користи за подигање или намалување на следната стапка на финансирање, така што таа ќе се усогласи со нивото на тргување со договор.
 • Премиум Индекс (P) = ( Макс ( 0 , Влијателна цена на понудата - Цена на Oracle) - Макс ( 0 , Цена на Oracle - Влијателна побарана цена)) / Цена на индекс + стапка на финансирање на тековниот интервал
  • Impact Ask Price = Просечната цена за полнење за извршување на Impact Margin Noional на страната Ask
  • Влијание Цена на понудата = Просечната пополнета цена за извршување на маргината на влијанието Ноционална на страната на понудата

Impact Margin Notional е поим достапен за тргување врз основа на одредена количина на маржа и покажува колку длабоко во книгата на нарачки треба да се измери или Impact Bid или Ask Price.

Кап
Договор Максимум Минимум
BTCUSDC 0,046875% -0,046875%
ETHUSDC, BCHUSDC, LTCUSDC, XRPUSDC, EOSUSDC, BNBUSDC 0,09375% -0,09375%
Други 0,1875% -0,1875%

* Сега се достапни само вечни договори за БТК и ЕТХ. Наскоро во ApeX Pro ќе бидат додадени и други договори.
Thank you for rating.